Lysguirlander er blitt en
uunnværlig del av høytiden.
De pynter opp i hjem, gater og juletrær og bidrar til en varm og festlig atmosfære. Kjenner du historien og opprinnelsen til disse lysende dekorasjonene? I denne artikkelen inviterer vi deg til å bli kjent med julelysets tradisjon og hvordan det har utviklet seg over tid.
Innhold
-
Lysenes
opprinnelse< /a> -
Et stort utvalg av
former, farger og effekter som passer til enhver stemning
Lyskasternes utvikling over
tid
<
Miljøbevissthet og miljøvennlige lyskæder
Alt i alt,
Lysenes
opprinnelse
Fra
stearinlys til
elektriske pærer
Allerede på
1500-tallet var det vanlig å bruke lyskastere for å
å
pynte
juletrær
med levende lys. Disse ble festet til grenene ved hjelp av spesielle holdere og tent på julaften. Denne skikken var selvfølgelig ikke ufarlig, og det skjedde mange ulykker forårsaket av flammene.
Det var på
1800-tallet at oppfinnelsen av elektrisitet revolusjonerte måten folk tente opp
juletreet
sitt på
. Det var i 1880 at Thomas Edison, oppfinneren av glødelampen, fikk ideen om å bruke de nye pærene sine til å lage en lyskrans for å dekorere laboratoriet sitt i høytiden. Noen år senere, i 1890, designet hans partner Edward H. Johnson den første elektriske juletrebelysningen, som besto av 80 små røde, hvite og blå pærer. Det ble en så stor suksess at det snart ble satt i gang masseproduksjon av disse dekorasjonene.
LES OGSÅ: Lag dine egne julekuler: DIY, papir, personlig, sløyfe, oppheng og klynge
De første lyskransene i Europa
Til
tross for innovasjonen som amerikanerne brakte med seg, forble lyskransene lenge utilgjengelige i Europa på grunn av de høye kostnadene. Det var først på 1920-tallet at de begynte å bli demokratiserte takket være teknologiske fremskritt og fallende priser. Franskmennene oppdaget da med undring disse dekorasjonene som tilførte et snev av glitter og magi til deres
julebelysning.
Lyslysenes utvikling gjennom
tidene
Julebelysningens utvikling
Stadig nye materialer og teknologier
I løpet av
tiårene har lyskransene gjennomgått en rekke forbedringer, både estetisk og teknisk. Glødepærer har gradvis blitt erstattet av LED-pærer, som er mye mer energieffektive og mindre farlige takket være den lave varmeavgivelsen. Materialene som brukes til å lage girlandere har også utviklet seg, fra glass til plast og andre syntetiske materialer som er mer motstandsdyktige og lette.
Utvalg av
former, farger og effekter for enhver smak
Lysguirlander finnes
nå i et mangfold av former, størrelser, farger og effekter. Enten du
foretrekker tradisjonelle kranser i
julefarger (
rødt, grønt og gull), blinkende belysning eller figurformede dekorasjoner, finnes det noe for enhver smak og ethvert ønske. Noen girlandere gir til og med muligheten til å skape lysspill og tilpasse intensiteten for å variere stemningen etter humøret.
Miljøbevissthet og
miljøvennlige lyskæder
Med den
miljøbevisstheten som
preger vår tid, er produsenter og forbrukere nå på jakt etter løsninger som er mer miljøvennlige og bruker mindre energi. Lyskastere er ikke noe unntak fra denne trenden, og de siste årene har det dukket opp flere innovasjoner for å møte disse kravene.
LES
OGSÅ: Lag ditt eget juletre: Lag og pynt et unikt tre
LED, et grønnere og mer økonomisk alternativ
Som tidligere nevnt har LED i stor grad erstattet glødepærer i utformingen av julelys. I tillegg til at de har lang levetid, har de også den fordelen at de bruker mye mindre energi. De er derfor et klokt valg for husholdninger som er opptatt av å bevare planeten og redusere strømregningen.
Solcelledrevne lyskranser, en
bærekraftig, selvforsynt løsning
For å
ta den miljøansvarlige tilnærmingen enda lenger, finnes det nå solcelledrevne lyskranser på markedet. De lades opp i løpet av dagen av solfangere og tennes automatisk når mørket faller på. Det er altså ikke nødvendig å koble dem til en stikkontakt, noe som gjør dem mye enklere å installere og gir ytterligere energibesparelser.
Alt i
alt
Tradisjonen
med julelys
har kommet langt siden de første stearinlysene ble hengt opp i grenene på juletrærne. Teknologiske fremskritt har gjort disse dekorasjonene stadig tryggere, mer økonomiske og miljøvennlige, samtidig som de tilbyr et mangfold av muligheter for å skape magiske og varme stemninger i høytiden. Lyskransene vil selvfølgelig fortsette å få øynene våre til å skinne og lyse opp hjemmene våre i mange år fremover.
Lignende artikler
:
Lag dine egne julekuler: DIY, papir, personlig, sløyfe, oppheng og klynge
Kreative ideer til å pynte julen med trestokker
Når skal du ta ned juletreet? Tips og triks for å velge riktig dato
Julestrømpens utrolige historie: opprinnelse og tradisjoner