Den
hellige
Nikolaus,
også kjent som Nikolaus av Myra eller Nikolaus av Bari, er en kristen biskop fra det fjerde århundre hvis kult er forbundet med ulike vinterfeiringer, særlig i Europa. I denne artikkelen skal vi finne ut mer om historien og legenden som omgir denne symbolske figuren, som har inspirert en rekke julerelaterte tradisjoner.
Innhold
-
Sankt Nikolaus: En
opprinnelse i Tyrkia
-
Legendene om Sankt Nikolaus
-
Transformasjonen av Saint Nicholas karakter til julenissen
-
Saint Nicholas innflytelse i europeiske kulturer
Sankt Nikolaus: en
opprinnelse i Tyrkia
Nikolaus
av Myra
skal ha blitt født rundt 270 e.Kr. i Patara, i den romerske provinsen Lykia, som ligger i dagens Tyrkia.
Han ble født inn i en
velstående
familie og skal
ha vist stor interesse for religiøse og åndelige spørsmål fra tidlig alder. Etter at foreldrene døde i en epidemi, bestemte han seg for å vie seg til det religiøse livet og ble prest og deretter biskop i byen Myre.
Flere
historier og mirakler har blitt tilskrevet ham opp gjennom århundrene, noe som har bidratt til å bygge opp legenden om ham og øke populariteten hans.
Blant de mest kjente gjerningene er hans gavmildhet overfor fattige, syke og barn, som senere skulle bli temaer i feiringen av Nikolausdagen og julen.
Legender om Sankt Nikolaus
Mange historier og mirakler er knyttet til figuren Sankt Nikolaus.
Her er noen av de mest kjente
:
LES
OGSÅ: Tradisjonen med de tolv juledagene: Opprinnelse og
utvikling
Redningen av de tre unge jentene
I
denne legenden kunne en fattig mann ikke sikre ekteskapet til sine tre døtre på grunn av mangel på tilstrekkelig medgift. Nicolas kastet da tre gullvesker ut av vinduet i huset deres, slik at hver av jentene kunne gifte seg med verdighet. Denne historien forbindes ofte med bildet av
St.
Nikolaus som
deler ut gaver til snille barn, samt tradisjonen med sko eller sokker fylt med godteri og gaver.
Miraklet med de tre barna
En
annen legende forteller at tre små gutter ble drept av en slakter som parterte dem og la dem i en saltkjeller for å selge dem som kjøtt. Nikolaus oppdaget barnas skjebne og vekket dem til live igjen gjennom sine bønner. Denne historien bidro til å gjøre Sankt Nikolaus til skolebarnas skytshelgen og knytte hans festdag til barn.
Forvandlingen av figuren Sankt Nikolaus til julenissen
I løpet av
århundrene har Sankt Nikolaus-kulten spredt seg til ulike europeiske land, der han feires med ulike skikker og tradisjoner. I noen land, som Frankrike, Belgia og Nederland, er Nikolausdagen en spesiell anledning for barn til å motta gaver og godteri.
Med
kristendommens utbredelse ble figuren Sankt Nikolaus også forbundet med andre vintertradisjoner, særlig de som var knyttet til vintersolverv.
Etter
hvert
ble Nikolaus-figuren forvekslet med julenissen, en folkloristisk figur som kom med gaver til barn for å feire Jesu Kristi fødsel.
Sankt Nikolaus’
innflytelse i europeiske kulturer
Nikolausskikkelsen
har eksistert i flere århundrer og inspirerer fortsatt til ulike tradisjoner og feiringer i Europa:
- I Frankrike feires Sankt Nikolaus spesielt øst i landet, særlig i Lorraine, der det arrangeres parader og utdeling av godteri til barn.
- I Nederland og Belgia er Sinterklaas (Sankt Nikolaus på nederlandsk) en svært populær høytid der barn får gaver og godteri.
- I Tyskland markeres Nikolaustag (Sankt Nikolaus) med utdeling av små gaver og godteri til barn, som ofte blir liggende i skoene deres over natten.
-
I Italia deler Befana, en gammel
hekselignende
kvinne,
ut gaver til barn den 6. januar, på helligtrekongersdagen.
Denne tradisjonen er noen ganger forbundet med legenden om Sankt Nikolaus.
LES OGSÅ: Julematen: de beste kjøttslagene og ideene til en
festmiddag
Alt i alt
har
karakteren
Saint-Nicolas,
fra kristen historie og legender, inspirert til mange tradisjoner knyttet til vinterfeiringen i Europa. Fra redningen av de tre unge jentene til mirakelet med de tre barna – historiene rundt denne symbolske figuren har gjennom århundrene gitt opphav til en rekke ritualer og skikker, blant annet julenissen og utdelingen av gaver til barn i høytiden.
Lignende artikler
:
Julekaktusen: hvordan få den til å blomstre og ta vare på den
Nedtellingen til jul: Hvor mange dager er det igjen?
Hvor skal du
tilbringe julen i Frankrike for å oppleve høytidens magi?
Tradisjonen med de tolv juledagene: Opprinnelse og evolusjon